blog Verificatie van de financiƫle situatie steeds belangrijker voor aanbieders van kleine leningen, private lease en achteraf betalen.

Uit onderzoek is gebleken dat er met name bij kleine kredieten veel vaker betalingsachterstanden ontstaan. Deze achterstanden staan daarbij vaak aan de basis van grotere betalingsproblemen bij consumenten. De minister van financiën heeft daarom bij de Tweede Kamer aangegeven dat aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om de schuldenproblematiek in Nederland verder aan te pakken.

Aanvullende maatregelen

Een van de maatregelen is het verlagen van de grens waarboven inkomsten en lasten moeten worden geverifieerd. De huidige grens ligt op kredietbedragen vanaf 1000 euro. Het verlagen van deze grens naar 250 euro is op dit moment in voorbereiding. 

Deze aanpassing zal er waarschijnlijk toe gaan leiden dat de vraag naar alternatieven als private lease en achteraf betalen zal toenemen. Tot nu toe is het kabinet dan ook positief over het voorstel om de richtlijnen voor kredieten ook op de alternatieven toe te gaan passen.

Implicaties voor aanbieders

De aanvullende maatregelen zouden inhouden dat voor elk krediet, private lease contract of een betaling achteraf van meer dan 250 euro, aanbieders zullen moeten bekijken of de financiële verplichting past binnen het budget van de consument. Bij consumentenleningen zijn hiervoor door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsmaatschappijen in Nederland (VFN) in de gedragscodes leennormen voor uitgewerkt. 

Hoe dit er voor andere financieringsoplossingen uit zal komen te zien, zal nog verder moeten worden uitgewerkt.Een ding is echter zeker. Het verifiëren van de financiële situatie van consumenten wordt steeds belangrijker en de voorgenomen aanpassingen van de richtlijnen zullen grote impact gaan hebben op de processen van aanbieders.

Oplossing

Een automatische gedetailleerde analyse van recente gecategoriseerde banktransacties is een van de beste methodes om de financiële situatie van consumenten in kaart te brengen.

Loanwise heeft hiervoor verschillende oplossingen ontwikkeld. Deze oplossingen worden al binnen meerdere branches ingezet. De diensten zijn laagdrempelig voor consument en aanbieder en goed in te bouwen in bestaande processen. 

Wil je vrijblijvend eens overleggen hoe je jouw organisatie kunt voorbereiden op toekomstige regelgeving? Stuur dan een mail aan contact@loanwise.nl

 

Notification Message