blog Loanwise maakt de analyse van banktransacties voor iedereen beschikbaar!


Noodzaak

De bescherming van consumenten, het verhogen van de efficiency en het verlagen van Kredietrisico’s zijn zaken die hoog op de agenda staan bij partijen die actief zijn binnen consumptief krediet.

Op 1 april dit jaar zijn de leennormen voor het verstrekken van consumptief krediet verder aangescherpt. Buiten het feit dat er gemiddeld genomen minder kan worden geleend, dienen er in de berekening van de leencapaciteit meer en andere gegevens te worden meegenomen.

De gegevens voor de berekening van de leencapaciteit worden over het algemeen door de consument zelf opgegeven. De bemiddelaar of de kredietverstrekker vraagt vervolgens om een onderbouwing van de gegevens in de vorm van documenten. Voor de beoordeling van een aanvraag worden deze documenten door veel partijen nog handmatig doorgenomen.

Buiten het feit dat dit een zeer tijdrovende bezigheid is, is de kans groot dat de beoordelaar iets over het hoofd ziet. Dit kan leiden tot een onbedoeld hoger risico dat de klant een verplichting aangaat die niet binnen zijn budget past.


Oplossing

Kredietverstrekker Lender & Spender is vier jaar terug gestart met de ontwikkeling van een model dat de onderbouwing van de berekening van de leencapaciteit en kredietwaardigheidstoetsing uitvoert op basis van automatische banktransactieanalyse. Sinds augustus vorig jaar maakt PSD2 regelgeving het ook nog eens mogelijk dat de consument toestemming geeft aan zijn bank om de transacties direct met de kredietverstrekker te delen.

Het resultaat is dat er binnen een seconde een zeer gedetailleerd beeld kan worden verkregen van de financiele situatie van de consument en daarmee de kredietwaardigheid en de leencapaciteit. De consument wordt met deze oplossing ook nog eens extra beschermd, omdat de kans dat zaken “over het hoofd worden gezien” tot een minimum wordt beperkt.

“Voor ons als kredietverstrekker is het van belang dat leningaanvragen objectief en uniform worden beoordeeld op basis van een gedetailleerd beeld van de financiële situatie van een aanvrager”, zegt Robert Leclercq van Lender & Spender. “Met behulp van automatische banktransactieanalyse kunnen dit voor elke aanvraag zeer efficiënt doen zonder in te boeten op kwaliteit. Een handvol leningen in achterstand en slechts 12 opgeëiste leningen in 5 jaar tijd laten we zien dat deze technologie werkt”.

“Om meer partijen binnen de branche gebruik te kunnen laten maken van de voordelen van automatische banktransactiecategorisatie hebben wij ervoor gekozen om de functionaliteit te verzelfstandigen en onder de naam Loanwise aan te bieden. De technologie is niet alleen interessant voor partijen die zich bezighouden met consumptief krediet, maar is ook in veel andere sectoren toepasbaar waar het van belang is om een goed beeld te krijgen van de financiële situatie of de kredietwaardigheid van een consument”, aldus Robert Leclercq.

Notification Message